10. Olešnická kytka (3.6. 1995)

Olešnická kytka je menší, ale „útulný“ festiválek, který pořádají kamarádi z T.O. Zmijáci z Olešnice už od roku 1986. Na 9. Olešnické kytce v roce 1994, jsme pojali odvážný nápad, že bychom zde za rok mohli vystoupit jako kapela. Toto rozhodnutí mělo za následek vznik trampské kapely Falešná karta.  Kapelu tvořili:  Milan „Milda“ Dvořák (kytara, zpěv), Vlastimil „Vlasťák“ Libra (kytara, zpěv) a Petr „Želva“ Krhounek (basskytara). Páteř našeho připravovaného repertoáru tvořily písničky dávných kamarádů z vandrů Mildových rodičů – Milana „Reda“ Šebka, Jirky „George“ Jelínka a dalších.
Jen pro zajímavost:  původně jsme byli na 10. Olešnickou kytku přihlášení pod názvem „Vírský sumec“, na „Falešnou kartu“ jsme název změnili až dodatečně. Název „Vírský sumec“ jsme později ale přeci jen použili, a to pro náš trampský festiválek, který od roku 2001 předchází našemu tradičnímu Mikulášskému trampskému bálu ve Víru.

V onen slavný den, 6. června jsme dopoledne ještě lehce potrénovali a odpoledne to vypuklo. Jirka Moravský Brabec nás uvádí na pódiu při našem úplně prvním vystoupení.

Z našeho prvního vystoupení na aparaturu jsme měli dobrý pocit

Olešnická kytka je festival soutěžní. Jaké kapely s námi tedy ještě soutěžily?

  • Templáři
  • T.O. Pozůstalost
  • Jitřenky
  • K.T.P.
  • Tuláci
  • Moment
  • Pražce

Fotka ze zákulisí po vystoupení, kdy z nás už opadla nervozita (s námi ještě Íve – ségra Vlasťáka).

Po vystoupeních všech soutěžících kapel hráli hosté Pavel Dobeš a M. Dvořáček, Slávek Janoušek a Pohoda. Během jejich vystoupení proběhlo hlasování diváků, kterých bylo přítomno asi 800. Výsledek hlasování nás šokoval – Falešná karta skončila se 138 hlasy na prvním místě před kapelami Tuláci a Pražce. Na další fotce přebíráme hlavní putovní keramickou cenu.

Neumíte si ani představit, jakou vzpruhu znamená pro začínající kapelu takový úspěch.

Stala se zde ještě jedna důležitá věc. Díky Mildovýmu taťkovi jsme se zde seznámili s Pupou a Čuňasem z kapely Jantar, kteří zde hráli večerní bál a ti nás pozvali, abychom si s nima zahráli na několika bálech, které měli v nejbližší době domluvené. Na nich jsme se trošku otrkali hraním na pódiu před divákama a na aparaturu.