11. Vírský sumec a 18. Mikulášský trampský bál (8. 12. 2012)

Rok se sešel s rokem a je tu opět tato naše tradiční akce.

Zvadlo
 

Camrátko
 

Vlaječky
 

11. VÍRSKÝ SUMEC

Vírského sumce jsme v 15.30 hod tradičně zahájili my. Dali jsme si „svazácký závazek“, že každoročně na Vírském sumci předvedeme ve světové premiéře aspoň jednu novou písničku. Loni jsme zde v premiéře zahráli písničky „Časná lezů a ztrát“ a Zatracení blázni“, letos to byla Jimova „Muzikantům“.

Falešná karta
 

Naše vystoupení jsme si uvedli sami. Po jeho skončení jsme už ale přivolali moderátora Jima, který hned vzápětí uvedl dalšího účinkujícího Pavla Tabáska. Frontmana kapely Tabáskova partyja je možné v poslední době čím díál častěji vídat jako písničkáře. Zahrál své folkové písničky s nádechem valašské lidové písničky. 

Pavel Tabásek
 

Tento ročník Vírského sumce měl dokonce mezinárodní obsazení. Ten punc „mezinárodnosti“ zajistila účast bratislavské kapely Rolničky. S touto kapelou jsme se v poslední době potkali hned několikrát, na „neutrální půdě“ (festival Folková noc v Pardubicích), my u nich (naše tahraniční turné v listopadu 2012) a nyní konečně i oni u nás. Jsou to fajn lidi hrající příjemnou tramp-folkovou muziku.

Rolničky
 

Po Rolničkách nastoupila kapela Pepa Barnet & Sešup. Jedná se o zkušené muzikanty hrající muziku, která by se dala charakterizovat možná jako folk-newgrass.  Dva členy této kapely jsme už znali z dřívějška, Pepu Barneta z Moravskobudějovické kapely Kalamita a Milana „Bzuka“ Škaroupku ze Znojemské bluegrassové kapely Jewelci. S Bzukem jsme v minulosti prozpívali nejednu noc.

Pepa Barnet & Sešup
 

Pak nastoupila Olomoucká Alibaba, která si v posledních letech našla svůj specifický sound vycházející z folku, swingu a New Orleánského blues se slidovanou kytarou. Bomba, posuďte tady nebo  tady. Zpěvačka Jarka absolvovala toto vystoupení v 9 měsíci těhotenství, což zaslouží obdiv.

Alibaba
 

Po lehkém úklidu začal po 19.30 hod…

18. MIKULÁŠSKÝ TRAMPSKÝ BÁL T.O. FALEŠNÁ KARTA

Oproti předchozím bálům se na pódiu utvořila „kočičí“ formace už od začátku. Kromě Falešné karty a tradičního Švorcáka zde bylo možné zahlédnout také třeba Jima, Lippa, Rolfa, Bzuka, Láďu Zítku a další. 

 

Vždycky mají volný vstup Mikulášové, čerti a andělé (a chdí jich dost) a ještě „něco“, přičemž t „něco“ se každým rokem mění Letos byli tímhle ústředním tématem bálu šmoulové. Pár jich přišlo. Tady je fotka Mildy a dvou nejkrásnějších šmoulů.

 

Průběh večera zpestřilo několik vypečených soutěží, např. „Stafilokok“, nebo „Kdo donese během písničky nejvíc mobilů“, ze které je následující fotka.

 

Mikulášský bál je vyhlášený výtečnou kuchyní, kterou má „na svědomí“ šéfkuchař Karlík Molík a jeho tým. Letos se kupříkladu servírovaly laní řízky, laní gulášek a další speciality. Karlík Molík byl za tuto  dlouholetou kuchařskou službu dekorován přímo na pódiu řádem zlaté vařečky.

 

Na pódiu se hrálo a zpívalo asi do půl třetí…

 

….tím ale rozhodně nic nekončilo. Až do nedělního dopoledne se pak hrálo dál pod pódiem.

 

Teprve kolem desáté ranní jsme hraní násilně ukončili a šlo se uklízet.
Další fotky najdete ve fotogaleriích u Mildy, Švorcáka a Jary (některé tyto fotky jsou už použity v této reportáži za což děkujeme).